Tartós bérlet motorokra

Biztosan hallottatok már flottakezelő cégekről, és talán már tudjátok is, hogy mivel foglalkoznak. Aki mégsem ismerné foglalkozási körüket, azoknak elárulom, hogy ezek olyan cégek, melyek hatalmas gépjárműparkkal rendelkeznek és azokat tartósan, akár még átalakításoknak is alávetve bérbe adják kisebb-nagyobb cégeknek. A gépkocsik használata így a bérlőket illeti, de minden egyéb kötelezettség a tulajdonost, azaz a bérbeadót, a flottakezelő céget terheli.

A minap pont azon gondolkodtam, hogy milyen jó lenne egy ilyen céget alapítani, csak nem személygépkocsi vagy tehergépkocsi parkkal, hanem motorokkal. Rengeteg olyan futár cég van, ahol elegendő lenne motorokat használni, sokkal könnyebb azokkal a közlekedés, parkolás, valamint az üzemanyag is olcsóbb, így nagyon sok cégnek megérné. Aztán végigfutottam pár álláshirdetést, ahol futárokat keresnek, és arra kellett rájönnöm, hogy ezek a cégek nem szeretnek befektetni saját tárgyi eszközökbe, ugyanis majdnem mindenhol csak olyan futárokat kerestek, akik rendelkeznek saját motorral.

Egy kicsit vissza is vetette ez a lelkesedésemet, de attól még nem mondanám azt, hogy nem lenne érdemes megpróbálni, hiszen így sokkal több embert tudnának alkalmazni, valamint lehetőségük lenne egységesíteni az üzletük arculatát, mert nem a dolgozók saját járműi lennének a munkaeszközök.

Az is felmerült bennem, hogy nem biztos, hogy teljesen megfelelő célcsoport csak a futárcégeket, gyors étel szállítókat célba venni, esetleg meg lehetne pályázni állami szervek (rendőrök, polgárőrök) szervezeteit megkörnyékezni egy kicsit komolyabb gépparkkal való rendelkezés esetén, de aztán végig gondoltam, hogy sajnos a hazai bürokrácia és a különböző politikai akadályok nem biztos, hogy nagy sikerhez vezetnének ezen a téren. Viszont ötlet gyanánt fel lehetne dobni, ha más nem egy nem technikai start up ötletnek jó, aztán majd valaki véghezviszi, akinek nagyobb a kezdő tőkéje, vagy esetleg jobb az ismeretségi köre, vagy már ki is van egyengetve az útja, csak éppen egy jó ötletre várt.

Az is lehetséges, hogy valóban csak egy, már meglévő éghez kéne belépnem, és ott felvetni az ötleteket, hátha találnak köztük valami használhatót azok, akik értenek is ezen üzletághoz, én meg akkor szépen a háttérben meghúzom magam, aztán csak súgok néha, ha szükségessé válik.

Gépjárműre vonatkozó tartós bérlettel jelenleg az ország legnagyobb cégei rendelkeznek, de úgy gondolom, hogy egyre inkább kezd elterjedni ennek a hasznos szolgáltatásnak az igénybevétele a kis- és középvállalkozásoknál is. Úgy vélem, hogy fontos is, hogy kiszélesedjen ez a vevőkör, mert ez nem csak a flottakezelő vállalkozásoknak válik előnyére, de az összes ügyfelüknek hasznos, rugalmas és főként kényelmes megoldást jelentene. Sokszor szükséges kielemezni a különböző piaci szegmenseket, hogy hol, milyen konstrukciókkal érdemes ilyen üzletet, komplett szolgáltatás csomagokat kínálni az ügyfeleknek, hiszen nagyon sok vállalkozás nem csak a vezetőség kényelmes közlekedését, hanem egyszerre munkaeszközök biztosítását is ilyen módon kívánja megoldani. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a lehető legszélesebb választékot nyújtsa a flottakezelő cég személygépjármű, tehergépjármű és véleményem szerint, motorkerékpár fajták közül is.

Ti láttok lehetőséget az ötletemben, vagy abszolút elvetnétek, még mielőtt bármi fáradságos utánajárásba kezdene az ember?