Új hobbim: a motorozás

Már gyerekkorom óta rajongok a motorokért, de eddig mindig csak utas minőségben vettem részt egy-egy motoros kiruccanáson. Régóta kacérkodom a gondolattal, hogy megcsináljam a jogosítványt, de a 26 éves korom ellenére nem éreztem magam eddig olyan érettnek, hogy képes legyek felelősségteljesen vezetni, hogy magam feleljek a saját és esetleg más emberek testi épségéért is. Most azonban, pár hónappal ezelőtt már úgy éreztem, hogy a dolog nem tűr halasztást, és ezt a nyarat már nem szeretném utasként tölteni, inkább összeszedtem minden bátorságomat, felesleges pénzemet és belevágtam a jogosítványszerzés hosszú, és fáradtságos folyamatába.

Testi adottságaimat tekintve nem szerettem volna nagy motorra jogosítványt, hiszen kész csodának tartom, ha uralkodni tudok egy kicsi gépen is, így elegendőnek találtam, ha a sima B-s jogosítvány megszerzésére koncentrálok. Az oktatások során autót kellett vezetnem, de amint hazaértem, apám kölcsönadta a kismotorját és azon gyakorolhattam. Sőt, még a mai napig is gyakorolhatnék, de szerencsére most már sikerült saját motorra szert tennem, így az öregnek nem kell féltenie az egyetlen kislányától az egyetlen kismotorját. Nem mondom, hogy egyszerű volt, de most már elmondhatom magamról, hogy én is a jogosítvánnyal rendelkező emberek csoportját erősíthetem.

Terveztünk pár barátommal egy nyári motoros, hétvégi túrát, de mielőtt belevágtunk volna, elvittem szervizbe a motoromat. Teljes körű szervizt kértem, melynek része volt egy motorolaj csere is. A korábbi motorolajt leváltották Castrol motorolajra. Utólag tudtam meg hozzáértőktől, hogy a Castrol motorolaj a legjobb választás volt, és ezzel meg is tettem a lehető legtöbbet a motorom egészséges működéséért. A járművek és egyéb technikai eszközök működési mechanizmusát még nem sikerült teljes mértékben megértenem, így inkább azon családtagjaim és barátaim véleményére hallgatok, akik értenek ezekhez. És ami a legmeglepőbb volt számomra, hogy egyöntetűen megegyeztek abban, hogy a Castrol motorolaj a legjobb választás, főleg amikor megtudták azt is, hogy milyen kedvező áron vállalták a motorom szervizelését.

Felkészítettek arra is, hogy adódhatnak kisebb problémák bármikor, így célszerű mindig legalább egy kis kiszerelésű Castrol motorolajt a motorom környékén tartani. Mivel a járgány elég régi – csak nekem új – ezét bármikor felmondhatja a szolgálatot, szóval nagy szerszámos láda és kis Castrol olaj elengedhetetlen tartozéka. Azt nem tudom, hogy mire megyek ezen eszközök jelenlétével, ha hozzá sem tudok szagolni az egészhez, és annak is örülök, ha egyáltalán jó irányban ülök fel a motorra. Jó, ez így egy kicsit túlzás, de tényleg megelégszem azzal is, ha el tudom vezetgetni a motort. Ennek ellenére természetesen megfogadom a tapasztaltabbak tanácsát, végül is egy jó női táskában mindig van helye egy hatalmas szerszámkészletnek, valamint némi Castrol motorolajnak. Mondjuk, ezentúl majd figyelnem kell arra, hogy ha véletlenül motor nélkül megyek valahova, és azzal a táskával, melyben a kis elsősegély csomagomat hordom, akkor azt feltétlenül tegyem ki otthon. Biztosan furcsán néznének rám a szórakozóhely portaszolgálatain, ha egy kanna Castrol motorolajt és egy adag szerszámot pakolnék ki motozás előtt.