Veszélyes palackszállítás a motorommal?

Egy barátom nemrégiben újított be egy sörcsappal a lakásához tartozó kis bárhelyiségben, így úgy döntöttünk, hogy az avatására rendezünk egy összejövetelt – ennyit mindenképp megérdemel az a tény, hogy rádumálta a feleségét, hogy egy havi keresetét erre költse. Valószínűleg mostantól miden meccsnézést is náluk tudunk tartani, de előbb át kell esnünk az avató bulin. Mint kiderült, az pedig még fog jó sok kihívást tartogatni, mert mindenekelőtt be kell szereznünk egy hordó sört, és meglepő módon egy co2 palackot is.
Erről persze mind csak az utolsó pillanatban értesültünk, alig két nappal a buli előtt. Próbáltam úgy intézni, hogy az én dolgom legyen a sör beszerzése, hisz azt még mindig reálisabbnak találtam, hogy fogok találni Budapesten, minthogy co2 palackot – azzal életemben még soha nem is foglalkoztam.
A dolgok persze nem mennek mindig ilyen könnyen, és én maradtam a co2 palack beszerzésére. Szerencsére kiderült, hogy egy másik barátunknak volt is régen otthon, olyan méretű, mint ami kell (5 kilogrammos, 7 literes, ahogy a használati utasítás kéri), és az üres doboza még meg is van, így csak co2 palack cserére lenne szükségünk – de hogy azt hogyan oldjuk meg, arról fogalmunk se volt.
Ráadásul az is előjött, hogy mint ahogy ennek a blognak az olvasói már biztosan tudják rólam, én nagy motoros vagyok, autóm azonban nincs. Márpedig egy gázpalack beszerzése igen veszélyes lenne motoron: nem is tudom, hogy a jogszabályok szerint akár az üres palackot a csere előtt, akár utána a teli palackot szállíthatnám-e a motoromon. Az egyetlen módja az lenne, hogyha a lábam között tartanám, és fölötte vezetnék ami fizikailag még nem is akkora probléma, mert a kis mérete miatt lehetséges, veszélyesnek azonban elképesztően veszélyes.
5 kilogrammnyi súly persze nem azért jelent problémát, mert nem vezettem volna eddig ennyivel, pusztán azért, mert a gázpalackok amúgy is olyan dolgok, amik veszélyesek. Már a tárolásuk sem triviális, hiszen minden fizikai behatástól, ütésektől, hőmérsékletváltozástól óvni kell őket a benne lévő gázok hatalmas túlnyomása miatt. Egy co2 palack, bár nem tűzveszélyes, és nem fog akkora robbanást produkálni, mint egy co2 gázpalack, amitől mindig is óva intettek minket a szüleink, azért igen csak bajos lehet, ha egy motoron van.
Sose lehet ugyanis figyelmen kívül hagyni a borulás veszélyét – és ha akkor egy túlnyomásos, robbanásveszélyes co2 palackot tartok a lábam közt, azt nem fogom meghálálni. Úgyhogy nem csak a jogszabályok, de a józan esem is visszatart abban, hogy ne a motorommal oldjam meg a co2 palack cseréjét.
Akkor viszont hogyan? Legelőször is egy gázcseretelepet kell találni, ahol a co2 palack cserét el tudjuk végezni. Ez pedig sikerült is, és jól döntöttük, hogy ezt a részét vettük előre a megoldandó feladatnak, mert mint kiderült, az, akit kinéztünk vállal házhozszállítást is! Így nekünk már nincs az a problémánk, hogy motoron kéne veszélyes gázpalackot szállítani.
Másrészről azért is jó, hogy elkezdtünk korán foglalkozni vele, mert így még pont belefértünk a házhozszállítás idejébe: ha délutánra hagyjuk, akkor valószínűleg már nem tudták volna kihozni, és mégiscsak gondolkodnunk kellett volna azon, hogy hogyan oldjuk meg mi a fuvarozást, hogy az eseményre meglegyen. Így viszont megkapjuk az új co2 palackot, a cserével meg ráér csak sokkal később foglalkoznunk.
Valójában, azt, hogy ezek után a co2 palack csere hogyan történik, rá fogjuk hagyni a barátomra, ha már az ő sörcsapjáról van szó. Neki van kocsija, hogy intézze, és most már egy tök jó gázcseretelepet is ismer. Amúgy is okosabb lenne, ha mindig tartana magánál legalább kettő palackot – mindenképpen ajánljuk neki, hogy a jövőbe ennyit szerezzen be, hisz elég rossz lenne, ha nem lenne cseréje amikor egy sörözés alkalmával elfog a szufla.
Ami a legjobb azonban a történetben, hogy a megtalált telep lehetővé tette, hogy ne kelljen arra a felelőtlen motoros dologra vállalkoznom, amit a co2 palack csere megkívánt volna. Ezért is tartottam fontosnak a történet elmesélését, mert szerintem ennyi józansággal minden motorosnak rendelkeznie kell: mielőtt ilyen helyzetbe kerültök, jól gondoljátok, hogy nincs-e más megoldás – mint a mi esetünkben a gázpalack házhozszállítása.